Blog

Uitbreiding woning: hoe kunt u ruimte besparen?

Decoratie en Doe-Het-Zelf, Architectuur
  • 28 maart 2018

U had de beroemde liefdesverhouding met uw huis: het huis waarvan u zei, niet eerder was de deur gepasseerd, hier willen wij wonen! De jaren gaan voorbij, het gezin groeit en u zit nu een beetje krap.

Wat zijn uw mogelijkheden? Verhuizen? Dat betekent verhuizen naar een nieuwe buurt, inpakken, een verhuizing organiseren, de verkoop van uw huidige huis en de aankoop van het toekomstige huis in goede banen leiden… De tijd en energie die dat kost, laat u perplex staan als u er alleen al aan denkt?!
Dan de tweede oplossing: duw de muren (of het dak) van uw huis om het volume te winnen dat u mist! Kies de optie “huis uitbreiding” en laat uw erfgoed evolueren, waardoor u er tegelijk waarde aan kunt toevoegen.

novoceram uitbreiding huis

Maar voordat u aan de uitbreiding van uw huis begint, moet u weten dat u eerst de bouwvoorschiften moet bestuderen.
Een korte samenvatting om u wegwijs te maken:
1. Wat u moet weten voor u begint
2. De verschillende mogelijkheden om uw huis te vergroten
3. Welke stijl voor uw woninguitbreiding?
4. Ideeën en inspiratie voor uw huisuitbreiding

1. Woning uitbreiden, voordat u begint: wat zijn de beperkingen?

Het creëren van een huis uitbreiding is een project dat niet licht moet worden opgevat. Het eerste wat u moet doen is informatie inwinnen bij de dienst stadsplanning van uw gemeente, om te weten wat mogelijk is (of niet) en wat de stedenbouwkundige voorschriften zijn. Afhankelijk van de stad en de regio leggen sommige gemeenten beperkingen op ten aanzien van materialen, kleuren, bouwhoogte, vloeroppervlak, ligging ten opzichte van eigendomsgrenzen, enz…

In Frankrijk dient u de volgende regels te volgen, hiervoor – Waarschuwing: grof gebruik van barbaarse acroniemen in zicht – moet u de inhoud van het POS (Plan d’Occupation des Sols) of het PLU (Plan Local d’Urbanisme) raadplegen. U moet ook nagaan wat uw COS (Coefficient des Occupation des Sols) u toestaat…

Wat de vergunningen betreft, moet u, afhankelijk van de grootte van uw uitbouw, het bouwvergunning doorlopen en bent u onderworpen aan min of meer verminderde thermische voorschriften. Met andere woorden, als uw project zich bevindt in een stedelijk gebied met een PLU :
– U moet een bouwvergunning aanvragen voor een oppervlakte van meer dan 40 m² of wanneer de totale vloeroppervlakte (woning + uitbreiding) na werkzaamheden meer dan 150m² bedraagt. U moet ook vergezeld worden door een architect. U moet ook de thermische studiefase doorlopen om te voldoen aan de vereisten van de RT 2012 : die zal u uiteindelijk toelaten een huis te hebben met een geoptimaliseerd energieverbruik.
– Voor werkzaamheden voor een oppervlakte tussen 5 en 40m² vragen wij u vooraf een aanvraag in te dienen. Ook de thermische eisen zijn wat simpeler.

Het is vermeldenswaard dat het inschakelen van een architect, ook al bent u daartoe niet verplicht door de voorschriften, een toegevoegde waarde heeft: hij zal harmonische oplossingen kunnen voorstellen en de circulatie in het huis kunnen optimaliseren, en u ook begeleiden bij al deze administratieve procedures.

De muren naar buiten duwen: de mogelijkheden tot uitbreiding

U bent bereid om de muren te duwen om ruimte te winnen !? Het werk van uitbouw van uw huis is uitvoerbaar en verschillende oplossingen van uitbouw zijn mogelijk.
Een uitbouw op de grond, op één niveau of op verschillende niveaus,, het impliceert dat u een grond moet hebben die dat toelaat. Dit soort aanbouw laat vaak meer licht binnen en opent het huis naar buiten.

Een dakuitbouw : ideale oplossing om ruimte te winnen in de stad, maar men moet er rekening mee houden dat de moeilijkheden van toegang, opslag van materialen onvermijdelijk een invloed zullen hebben op de kosten van de uitvoering. Ook moet worden onderzocht in hoeverre het bestaande gebouw het gewicht van een aanbouw kan dragen. Voor woninguitbreidingen via het dak wordt de voorkeur gegeven aan lichte materialen.

dakuitbouw huis

En waarom zou u niet van de gelegenheid gebruik maken om een groen rooftop aan te leggen met een vrij uitzicht op de omgeving!

Een kwestie van esthetiek: een woning uitbreiding met stijl

Een huisuitbreiding bouwen, betekent een nieuw element toevoegen aan een bestaand huis. Daarom moet u rekening houden met het aspect van het bestaande om uw nieuwe ruimte te integreren. Hebt u liever een rechte snit of een don’t see don’t view look ? Het bouwen van een aanbouw aan een oud huis vereist niet dezelfde aanpak als het bedenken van een uitbreiding voor een modern huis u moet het juiste esthetische evenwicht vinden tussen het bestaande en de aanbouw. En daar hebt u de keuze !! Altijd rekening houdend met de bovenvermelde stedelijke beperkingen.

Als u meer geïnteresseerd bent in eigentijds design, kunt u kiezen voor volumes met platte daken en grote glasopeningen. Glazen woninguitbreidingen laten niet alleen veel licht binnen, maar brengen ook lichtheid.

novoceram uitbreiding glas Collectie Tablon – Houtlook tegels voor binnen en buiten

U kunt ook denken aan het gebruik van containers, zoals wij vermeld hebben in ons artikel over container huizen, een snelle en voordelige oplossing..

U kunt ook op hout wedden, een houten huis uitbreiding heeft het voordeel dat ze bij alle stijlen van huizen past: hout, steen of pleisterwerk.

uitbreiding woning

Om uw huis via het dak uit te breiden, wordt regelmatig voor zink gekozen, omdat het modern en tijdloos is. Vergeet niet dat het toevoegen van een aanbouw aan uw huis ook een gelegenheid is om uw voorgevel te renoveren.
Tenslotte is het belangrijk dat de harmonie van de verbinding tussen het interieur van het bestaande gebouw en uw aanbouw gerespecteerd wordt, zowel wat de wand- als de vloerbekleding betreft. Er moet inderdaad een homogene stijl zijn tussen de bestaande en de nieuwe ruimte. Ook hier staan u verschillende keuzemogelijkheden ter beschikking. Als u dezelfde vloerbedekking kunt vinden als die in uw huis, des te beter: zorg ervoor dat uw handelaar u een kleur levert die identiek is aan of zo dicht mogelijk ligt bij de tegels die u al hebt.

Als uw tegels niet meer geproduceerd worden of niet meer verkrijgbaar zijn, raden wij u aan om te kiezen voor een volledige stijlverandering met houtlook tegels, bijvoorbeeld. Voor een keuken kunt u ook kiezen voor betonlook tegels of keramische steen indien u parket heeft.

Een andere oplossing, veel radicaler: al uw vloeren opnieuw leggen, om een perfecte continuïteit te hebben tussen de aanbouw van uw huis en dat laatste, als u een terrasheeft gepland dat aan uw aanbouw grenst, kunt u ook kiezen voor een tegel die voor binnen en buiten geschikt is.

novoceram woning uitbreiden Collectie Fast – Betonlook tegels voor binnen en buiten

Als u ten slotte een vleugje gekte,wilt toevoegen, kunt u de circulatieweg van uw nieuwe woonruimte ontwerpen met de collectie Indigo, waarmee u ook een atypisch en eigentijds tapijt op uw keukentafel kunt ontwerpen.

Enkele voorbeelden van uitbreidingen

Tot slot, om dit artikel te illustreren, volgt hier een selectie van projecten van het web die u moeten inspireren: mooie voorbeelden van keuken- of woonkameruitbreidingen : om te profiteren van een mooie opening naar de tuin, uitbreidingen om een slaapkamer toe te voegen, of zelfs dakuitbreidingen om ruimte te winnen en een terras in de stad te bieden.

dak uitbreiding huis

novoceram huis uitbreiden

novoceram moderne huis-uitbreiden

Ecrire un commentaire

Articles corrélés