Blog

Parket en tegels combineren

Design en trends
  • 1 maart 2022

De evolutie van de trends op het gebied van binnenhuisarchitectuur doet muren wegvallen, en als gevolg daarvan geven architecten al enkele jaren de voorkeur aan open ruimten. Deze trend om het interieur open te maken nodigt uit tot een andere manier om de ruimte in te delen. Veel mensen kiezen er inderdaad voor om kamers in te delen door verschillende soorten vloerbedekking te gebruiken. Moet u bij het renoveren of bouwen van uw huis kiezen tussen tegels en hout? U hoeft niet te kiezen wanneer de twee materialen elkaar zo goed aanvullen! Laten we echter de tijd nemen om te begrijpen hoe de verschillende oppervlakken en kleuren van hout en tegels combineren, en op de andere elementen waaruit de decoratie bestaat. Hier zijn enkele tips…

Parket en tegels combineren

Tegels en parket combineren: een esthetische oplossing voor het structureren van ruimtes

De afwezigheid van scheidingswanden in interieurtrends leidt tot een heroverweging van de inrichting van open ruimten met behulp van vloerbedekking. Vloeren spelen ongetwijfeld een belangrijke rol in de algemene esthetiek van de woning, en met de ontelbare variaties in tegelstijlen, -texturen en -kleuren zijn tegels in staat om in verschillende kamers een specifieke persoonlijkheid te bepalen.

Een eerste idee om te gebruiken is om de kamers vloeiend in te delen. De overgang heeft een grote decoratieve kracht: een houten vloer combineren met tegels zodat het de twee ruimten met elkaar verbindt en leven geeft aan een onberispelijke afwerking. Het is bijvoorbeeld een uitstekende oplossing om open keukens van de woon- of eetkamer te scheiden, of om badkamers van de slaapkamer te scheiden. De mogelijkheden beperken zich natuurlijk niet tot het scheiden van het interieur, maar strekken zich ook uit tussen het interieur en het exterieur om het hele huis en zijn omgeving te harmoniseren. Zonder ruimte op te geven, geeft deze verbinding persoonlijkheid aan de kamers door ze visueel te kenmerken.

Ten tweede kan een houten vloer combineren met tegels ook functioneel zijn in dezelfde ruimte. De keuken blijkt een ideale plaats te zijn voor een doeltreffende combinatie van deze twee materialen. Zo kunnen bijvoorbeeld tegels gelegd worden in de buurt van waterpunten of fornuizen om het kookgedeelte te beschermen, terwijl parket deze op een contrasterende of harmonieuze manier aanvult, naargelang de gekozen modellen.

Tenslotte is het esthetische aspect een reden te meer om parket en tegels te combineren. Buiten de doeltreffendheid van deze combinatie is het decoratieve potentieel onmiskenbaar, dankzij de vereniging van warm hout en de frisheid van de tegel. De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen resulteren in opvallende of eenvoudige en interessante ontwerpen.

Voor de installatie moeten de twee vloerbedekkingen op hetzelfde niveau liggen, b.v. door een nivelleerdrempel te gebruiken. Een andere mogelijkheid is om een onderlaag onder een van de twee materialen aan te brengen, nadat u het verschil in dikte ervan hebt waargenomen. Het is echter mogelijk om een houtlook vloertegel zo te kiezen dat hij dezelfde dikte heeft als de tegel waarmee hij gecombineerd wordt.

Houten vloer combineren met tegels

Vloerbedekking: Hoe kan ik houten vloer en tegels combineren?

Het combineren van hout en tegels vereist bijzondere aandacht voor de keuze van kleuren en texturen, zodat het uw stijl weerspiegelt. Men kan spelen met contrasterende vormen en kleuren, of juist kiezen voor de complementariteit van de materialen.

In het eerste geval, bijvoorbeeld, bieden zeshoekige tegels een originele en ongewone optische illusie! U kunt er mooie uitsnijdingen mee maken, zodat de combinatie van tegels en hout zowel geometrisch als dynamisch is. Als u een contrasterend effect wilt creëren dankzij een ongestructureerde vloer die eruit ziet als een reusachtig mozaïek, dan geven cementlook tegels, of ze nu gekleurd, met motief of wit zijn, natuurlijk karakter. Het kleine formaat van de tegels maakt ook veel flexibiliteit mogelijk.

Voor de meer discrete mensen onder u kan het houten vloer combineren met tegels een eenvoudige tegelrand zijn om de scheiding tussen ruimtes op een stijlvolle en delicate manier te benadrukken. Als u de eentonigheid van een kamer zachtjes wilt doorbreken, kan het combineren van tegels en hout wonderen doen. Een van de beste ideeën voor een moderne inrichting? Gebruik marmereffect of lichtgekleurde tegels om een tegeltapijt te creëren dat de aanwezigheid van een bepaald element benadrukt, zoals de open haard in de woonkamer, het bad of de douche in de badkamer of het centrale kookeiland in de keuken.

Voor een puur natuurlijke sfeer, waarom zou u natuurlijk hout niet combineren met tegels met steeneffect? Het comfort van natuurlijk parket, zoals eiken, wordt op elegante wijze gecombineerd met de edele identiteit van keramische steen en is een waar eerbetoon aan de natuur. Deze twee materialen worden één en kleden elke kamer aan met karakter en stijl.

Combinatie van tegels en hout

En wat te denken van de muren om tegels en hout te combineren?

Voor een harmonische binnenhuisinrichting moet u de keuze van de wandbekleding niet vergeten, zodat die bij de vloer van de kamer past. Als u de voorkeur geeft aan het idee om muren en vloeren te combineren, waarom dan niet hout en tegels op beide oppervlakken?

Deze mogelijkheid om bijvoorbeeld tegels op de muren te leggen en natuurlijk parket op de vloeren is geschikt voor elke kamer, van de slaapkamer tot de woonkamer tot de keuken. Natuurlijk is het raadzaam te informeren naar de behandeling van het hout, afhankelijk van het gebruik. U kunt ook kiezen voor houtlook tegels, om te profiteren van de voordelen van keramische tegels.

Deze manier om parket en tegels te combineren creëert een gepersonaliseerde look en maakt het ook mogelijk om, zoals bij een ongestructureerde vloer, bepaalde elementen te isoleren om ze in de verf te zetten. Zo kunnen bijvoorbeeld onze badkamers de perfecte plaats worden waar schoonheid en duurzaamheid elkaar ontmoeten. Wandtegels kunnen achter het bad of op de douchewanden gelegd worden om de ruimte te structureren.

Tegelijkertijd geven de tegels een eigenzinnig tintje aan de ruimte. Naar gelang uw voorkeur kunt u kiezen voor keramische cementtegels met een originele uitstraling, keramisch behang voor een zeer decoratief effect of tegels met betoneffect in een meer industriële stijl. En waarom zou u het niet omkeren door wandtegels met houteffect op de muur te plaatsen en tegels op de vloer? Kortom, alle ideeën zijn uitvoerbaar… dus laat uw fantasie de vrije loop!

Parket en tegels te combineren

Ecrire un commentaire

Articles corrélés

  • Houten vloer en tegels combineren
    +
    Design en trends

    Parket en tegels combineren

    De evolutie van de trends op het gebied van binnenhuisarchitectuur doet muren wegvallen, en als …