Blog

Top 20 hoogste wolkenkrabbers ter wereld

Architectuur
 • 18 maart 2015

Laten we vandaag de hoogte ingaan en enkele architectonische hoogstandjes ontdekken: de hoogste wolkenkrabbers ter wereld. Waar is de hoogste van hen? Hoe groot is hij? Ontdek hier de 20 hoogste wolkenkrabbers van de planeet. Als u dit artikel doorbladert en dus de wolkenkrabbers ervan bekijkt, een woord van raad: kijk niet naar beneden!
Opmerking: deze huidige indeling omvat alle gebouwen die voltooid of in aanbouw zijn.

20. CITIC Plaza

De laatste plaats op deze lijst wordt ingenomen door de CITIC Plaza, een wolkenkrabber, die in Guangzhou, China staat. Het gebouw, dat in 1996 voltooid werd, wordt momenteel gebruikt als kantoorruimte. Het heeft 80 verdiepingen en was het hoogste gebouw in Azië toen het gebouwd werd.
Hoogte: 390 meter

hoogste wolkenkrabbers ter wereld©yurivikyi http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gz_CITIC_Plaza_20090327.jpg

19. 23 Marina

In de wijk Dubai Marina in de Verenigde Arabische Emiraten, staat op 23 Marina de op twee na hoogste wolkenkrabber in Dubai. Deze in 2012 voltooide wolkenkrabber van 90 verdiepingen herbergt nu 289 appartementen en heeft 8 liften. Dit gebouw heeft 57 zwembaden. De duplexen in de toren zijn voorzien van een eigen lift. In totaal zijn er 291 appartementen in deze toren.
Hoogte: 393 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©Adrian Bloem https://www.flickr.com/people/bloem/

18. Two International Finance Centre

Dit gebouw staat in het centrale district van Hongkong in China. Het is het op één na hoogste wolkenkrabber van de stad, na het International Commerce Centre (dat wij in deze ranglijst zullen zien) en dat tegenover Victoria Bay staat. Dit gebouw, dat in 2003 werd voltooid, is een van de weinige ter wereld die met dubbeldekkerliften zijn uitgerust. Het herbergt kantoren en heeft officieel 88 verdiepingen maar officieus zouden het er meer zijn: sommige cijfers worden om culturele redenen inderdaad niet op de deuren geschreven. Dit gebouw heeft de bijnaam “het scheermes”, vanwege zijn top. De steiger is gebouwd van bamboestammen: dit materiaal staat erom bekend sterk en licht te zijn. Het maakt deel uit van een gebouwencomplex dat het “International Finance Centre” heet, een onroerend-goedproject. In dit project is er het “One International Finance Centre”, dat vergelijkbaar is met het “Two International Finance Centre”, behalve dat het half zo groot is. Op de foto hieronder is het lichtgekleurde gebouw hoger dan zijn buren.
Hoogte: 412 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©CuttyP http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Victoria_peak.jpg

17. Al Hamra Tower

Al Hamra Tower, gelegen in Koeweit-stad, is een wolkenkrabber die een unieke vorm heeft. Het brengt hulde aan vernieuwingen op het gebied van architectuur en techniek. Het werd in 2011 voltooid en bestaat uit 80 voor het publiek toegankelijke bovengrondse verdiepingen en 3 ondergrondse verdiepingen.
Het bestaat uit verschillende delen voor verschillende activiteiten: kantoren, een restaurant, een winkelcentrum van 6 verdiepingen, een hotel en een parkeergarage die plaats biedt aan maximaal 1.727 voertuigen op in totaal 11 niveaus. Dit is de beige en witte toren rechts op deze foto.
Hoogte: 412,6 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©Cajetan Barretto https://www.flickr.com/photos/cajie/8473562629

16. Princess Tower

Deze enorme wolkenkrabber staat in Dubai (in de Dubai Marina) en wordt gebruikt voor woondoeleinden. De structuur bestaat uit verschillende appartementen (met minimaal twee slaapkamers), een penthouse appartement op de top en dubbele villa’s. Het is ontworpen door ingenieur Adnan Saffarini en werd in 2012 ingehuldigd. Het is de hoogste wolkenkrabber met woningen ter wereld. Foto van deze toren met een afgeronde kop (links), omringd door de andere gebouwen in het Marina-district.
Hoogte: 413,4 meter
princess tower

15. Jin Mao Tower

In het Pudong district van de stad Shanghai in China, staat de Jin Mao toren. Deze wolkenkrabber, die in 1999 in gebruik is genomen, herbergt op de eerste 50 verdiepingen kantoren, en op de 38 hogere verdiepingen een hotel (Grand Hyatt Shanghai Hotel) dat tot de hoogste ter wereld behoort, met 5 sterren, 555 kamers, een fitnessruimte en een eetzaal. Dit gebouw werd ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill.
Het werd in 1998 in gebruik genomen. De toren heeft 88 verdiepingen, maar dit aantal is niet aan het toeval te danken: voor de Chinezen symboliseert het cijfer 8 welvaart en geld.
De snelheid van de liften is 9 meter per seconde: in 50 seconden kan een bezoeker dus de bovenste verdieping bereiken vanaf de begane grond.
Een glazen dak op de bovenste verdieping biedt uitzicht op de hal van het hotel, die ongeveer 30 verdiepingen lager ligt, en op de galerijen die naar de kamers leiden. De hevigste soorten aardbevingen en cyclonen zijn geanalyseerd op hun invloed op gebouwen, en deze toren is ontworpen om dergelijke extreme weersomstandigheden te weerstaan. Het bevindt zich in het midden van deze foto.

Hoogte: 421 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©David prieto https://www.flickr.com/photos/dprieto/40565944/

14. Trump International Hotel & Tower

Chicago, Verenigde Staten: Het Trump International Hotel & Tower staat hier in al zijn glorie, aan een van de rivieroevers van de stad. Hij heeft 98 verdiepingen, 27 liften, en is momenteel de op twee na hoogste wolkenkrabber in de VS. Het draagt de naam van de Amerikaanse miljardair die het bedacht heeft: Donald Trump. Aanvankelijk zou het project ambitieus zijn en een nog grotere hoogte bereiken, maar na de aanslagen van 11 september 2001 kozen de ontwerpers ervoor de omvang ervan te beperken. Het werd ingehuldigd in 2009. Het omvat verschillende ruimten: een commerciële ruimte, een garage, een hotel met 339 kamers, condominiums en een restaurant. Het bevindt zich links op de foto hieronder.
Hoogte: 423 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©Chad Kainz http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trump_Tower_and_Sears_Tower.jpg

13. International finance center van Guangzhou

Deze wolkenkrabber staat in Guangzhou, China. De bouwwerkzaamheden werden in vier jaar tijd uitgevoerd en voltooid in 2010, het jaar waarin het bouwwerk werd ingehuldigd. Het bestaat uit
103 verdiepingen en het totale aantal liften is 71. Het is ontworpen door het Britse bureau Wilkinson Eyre. Dit gebouw bestaat uit een conferentiecentrum, een hotel en kantoren. Hij staat helemaal rechts op deze foto.
Hoogte: 439 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©wyliepoon https://www.flickr.com/photos/wyliepoon/8487749225

12. Kingley 100

De Kingley 100 is een wolkenkrabber in Shenzhen, Zuid-China. Het bouwwerk, dat sinds 2011 in totaal 100 verdiepingen, telt, herbergt een flink aantal verschillende activiteiten waarvan de locaties zijn: kantoren, restaurants, winkels, bioscopen, een zessterrenhotel, een observatorium op 427,1 meter hoogte en zelfs een tuin.
Hoogte: 441,8 meter
kingley tower

11. Willis-toren

Het is een gebouw in Chicago in de Verenigde Staten, waarvan het opleveringsjaar 1973 is, en dat bestaat uit 9 vierkante buisvormige structuren van verschillende lengte, die naast elkaar staan opgesteld. Het bouwwerk heeft 108 verdiepingen, 104 liften en voor wandelaars is het mogelijk om op alle glazen balkons te komen, die een uitzicht op de daken van de stad mogelijk maken. De architect Bruce Graham leidde de bouw van deze toren.
Het is momenteel het op één na hoogste gebouw van het Amerikaanse continent.

Hoogte: 442,1 meter
wolkenkrabber willis tower

10. Zifeng Toren

Het is gevestigd in Nanjing, China. Het bestaat uit 66 verdiepingen bovengronds en 5 verdiepingen ondergronds. Momenteel herbergt het gebouw kantoren, restaurants en hotels. De wolkenkrabber is in 2005 ontworpen door Adrian Smith en Marshall Strabala en werd in 2010 geopend.
Hoogte: 450 meter
zifeng tower

9. Petronas Twin Towers

Op de negende plaats op onze lijst van de hoogste gebouwen ter wereld staat de Petronas Twin Towers, tweelingtorens van dezelfde hoogte, die door een brug op 170 meter hoogte met elkaar verbonden zijn. Elke toren heeft 88 verdiepingen, 5 ondergrondse verdiepingen en 39 liften. Beide structuren bevatten kantoren. Zij zijn gevestigd in Kuala Lumpur, Maleisië.
Hoogte: 452 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©Elph http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KLCC001.JPG

8. International Commerce Center

Deze indrukwekkende wolkenkrabber in Hongkong, China, heeft 108 verdiepingen en 4 ondergrondse verdiepingen. Het ligt naast de haven (ten westen van de Star Ferry aanlegsteiger), in Kowloon. Het werd voltooid in 2010. Het is het hoogste gebouw in de regio. Oorspronkelijk zou de toren bovenaan in een piramide eindigen, maar het project werd veranderd en de top is nu een parallellepipedum. Bovenaan zijn de ultieme verdiepingen bezet door een hotel: het Ritz-Carlton. De banken Morgan Stanley, Credit Suisse en Deutsche Bank maken ook deel uit van het gebouw.
Hoogte: 484 meter
international chamber of commerce tower

7. Shanghai World Financial Center

Deze wolkenkrabber, geopend op 30 augustus 2008, staat in Shanghai. Het is het op één na hoogste gebouw van de stad. Het heeft 104 verdiepingen, waarvan er 3 ondergronds liggen, en het herbergt restaurants, winkels, kantoren, musea… en zelfs een luxe hotel met meer dan 300 kamers. In totaal is het gebouw 381.600 vierkante meter groot. Het is ontworpen door het architectenbureau Kohn Pedersen Fox Associates uit New York. Een loopbrug van 55 meter boven op het gebouw doet het lijken op een reusachtige flessenopener. Dit gebouw dient ook als panoramisch uitkijkpunt over de stad. De beklimming ervan is betalend: hij kost 150 Yuans.
Hoogte: 492 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©Carlos Mejía Greene https://www.flickr.com/photos/carlitos/4310422821

6. Taipei 101

Dit gebouw, gelegen in de stad Taipei (Taiwan), opende zijn deuren voor het publiek in 2004. Het heeft 101 verdiepingen. De vorm doet denken aan een bamboeconstructie en werd ontworpen door architect Chung Ping Wang, die met de hulp van het architectenbureau CYLee & Partners het project tot een goed einde kon brengen. In het gebouw zijn kantoren, winkelcentra en restaurants gevestigd. In 2011 kreeg het gebouw de LEED Platinum certificering: de hoogste onderscheiding van Leadership in Energy and Environmental Design. Dit gebouw is daarmee het grootste groene gebouw ter wereld geworden.
Hoogte: 508 meter
taipei tower

5. Chow Tai Fook Centre

Dit gebouw, dat ontworpen is door het beroemde New Yorkse architectenbureau Kohn Pedersen Fox, staat in Guangzhou, China, en is momenteel in aanbouw. Het bestaat uit 116 verdiepingen, waarvan er 5 ondergronds liggen. De bouw ervan zal in 2016 voltooid zijn. Het krijgt een hotel met 273 kamers, kantoren, en 414 wooneenheden.
De totale oppervlakte ervan zal 398.000 vierkante meter bedragen. Dit gebouw staat links op de foto hieronder.
Hoogte: 530 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©Kevin Ho http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chow_Tai_Fook_Centre_(August_2014).jpg

4. One World Trade Center

Deze wolkenkrabber in New York City is momenteel de hoogste van het hele vasteland van de Verenigde Staten. De bouw ervan is recent (2014), en het is gebouwd op de vroegere plaats van het World Trade Center. Het gebouw telt 104 verdiepingen, 5 ondergrondse verdiepingen en 74 liften. One World Trade Center is de hoogste wolkenkrabber van het westelijk halfrond. De bouw van de funderingen begon in 2006. Op deze foto is het de middelste met een antenne.
Hoogte: 541 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld©gigi_nyc https://www.flickr.com/photos/76807015@N03/10753684774

3. Makkah Klok Koninklijk Toren Hotel

De bronzen medaille in het klassement van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld gaat naar dit gebouw, dat in Mekka, Saoedi-Arabië staat. Binnen dit gebouw bevindt zich een luxe hotel dat in 2012 geopend is. De toren maakt deel uit van een groep gebouwen, maar is wel het hoogste gebouw. Het bouwwerk is ook de klokkentoren van de stad: deze klok is 6 keer groter dan de Big Ben in Londen. De klok heeft hier inderdaad een diameter van ongeveer 40 meter, en schijnt ’s nachts tot ongeveer 17 kilometer in de omtrek zichtbaar te zijn, en overdag tot 12 kilometer. De Libanese firma Dar Al-Handasah, heeft dit gebouw ontworpen.
Hoogte: 601 meter
makkah clock royal tower hotel

2.Shangai Tower

Op de tweede plaats in de wereldranglijst van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld staat de Shanghai toren. Het is momenteel in aanbouw en zal naar verwachting volgend jaar voltooid zijn. Dit gebouw krijgt 121 hotelkamers, winkelcentra, kantoren en condominiums. Het is het hoogste gebouw in China. Het zal 127 verdiepingen tellen en een totale oppervlakte van 380.000 vierkante meter hebben.
De toren staat in het midden van de afbeelding hieronder.
Hoogte: 632 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld© Qilei Cai http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shanghai_Tower.jpg

1. Burj Khalifa

De hoogste wolkenkrabber ter wereld staat in de stad Dubai. Dit in 2010 geopende gebouw met een modern design, telt 160 verdiepingen waaronder hotels, restaurants, kantoren en woonappartementen. De maximumsnelheid die haar 57 liften kunnen bereiken is 600 meter/minuut.
Hoogte: 830 meter
hoogste wolkenkrabbers ter wereld© chusico https://www.flickr.com/photos/chusico/4597552961

Commentaires (3)
 • Adrien
  2017-09-19 21:04:48

  Ce n'est pas la bonne photo de la Willis Tower, il s'agit plutôt de la tour du John Hancock Center

 • Allan
  2017-01-19 19:50:51

  Magnifique

 • Eric Ertault
  2016-12-29 17:27:13

  Rebonjour, Voivi un article qui devrait intéresser Jean-Baptiste. Je n'ai pas retrouvé les articles que j'avais sur le sujet mais internet en est plein. Bon courage à lui, Eric

Ecrire un commentaire

Articles corrélés