Tegeleffect tomette

Sinds enkele jaren zijn tomette tegels een belangrijke trend in de binnenhuisarchitectuur. Door het visuele aspect van traditionele terracotta over te nemen, brengt de onmiskenbare charme in uw ruimtes, zowel binnen als buiten. Bovendien bieden keramische tegels van imitatietomet vele voordelen, vooral wat het onderhoud betreft. Wat zijn de inspiratiebronnen voor dit soort tegels? In welke kamers moet u gres porcellanato tegels met tomette-effect kiezen? Novoceram verklaart alles.

Wat zijn tomette tegels?

Het ontwerp van de imitatie tomettegel is geïnspireerd op de terracotta tegels, gemiddeld 8 tot 20 cm breed, die vooral te vinden zijn in oude huizen in het zuiden van Frankrijk, met name in de Provence. Authentieke tomettes onderscheiden zich door hun kenmerkende rode kleur, die varieert in tint. Het leggen van tomettes vereist een specifieke techniek: na het bereiden van een legmortel – die het bindmiddel vormt – moet de tegelzetter een verse dekvloer creëren waarop de tomettes zullen worden gelegd.

Tegeleffect porcellanato is het resultaat van industriële productie. Het heeft het uiterlijk van traditionele terracotta tegels, vooral qua vorm, en kan in een grote verscheidenheid aan kleuren worden geproduceerd.

Imitatie tomet tegels zijn verkrijgbaar in twee hoofdvormen, te kiezen volgens uw esthetische voorkeuren:
● Zeshoekige tegels
Ook bekend als “tomettes provençales” (Provençaalse tegels) vanwege hun grote populariteit in de huizen van Zuid-Frankrijk, hebben zeshoekige tegels, zoals hun naam aangeeft, zes zijden.
● Achthoekige tegels
Achthoekige tegels komen iets minder vaak voor. In combinatie met cabochons – een vierkant stuk tegel dat de openingen van de tomettes opvult – bieden deze tegels een elegant en origineel visueel resultaat, vooral wanneer hun kleur contrasteert met die van de cabochons. Dit type vloer wordt vaak aangetroffen in de keuken of de badkamer.

Wat zijn de kenmerken van imitatie porcellanato tegels?

Zoals hierboven vermeld, hebben tegels met tomet-effect een uiterlijk dat de traditionele terracotta tegels perfect imiteert. Deze porcellanato tegels worden industrieel geproduceerd en zijn veel resistenter dan tomet tegels.

Tegeleffect in porcellanato: hoe te kiezen?

Bent u van plan uw vloer opnieuw aan te leggen met tomet tegels, maar bent u bang dat dit type vloer niet geschikt is voor uw interieur? Informeer nu naar de verschillende criteria waarmee rekening moet worden gehouden en die zorgvuldig moeten worden geëvalueerd voordat u tot aankoop overgaat en met de werkzaamheden begint.

De stijl van uw interieur

Het is belangrijk te weten van welke decoratiestijl u houdt en welke sfeer u in uw huis of appartement wilt creëren. De tegels op uw vloer zullen altijd zichtbaar zijn voor iedereen, dus moeten ze stijl en discretie combineren, voor een vloer met karakter die past bij de rest van uw inrichting en decor. Daarom zijn imitatieporseleinen tegels een aantrekkelijk alternatief met een onmiskenbaar tijdloze stijl.

De verwarmingsmethode

De manier waarop u uw huis verwarmd heeft ook een grote invloed op de keuze van uw vloerbedekking, vooral als u vloerverwarming heeft. In dit geval moet uw vloerbedekking gemaakt zijn van materialen die bijzonder goed bestand zijn tegen vervorming en warmte, zonder dat de warmte ooit geblokkeerd wordt. Met hun hoge thermische eigenschappen en slijtvastheid zijn tegels met tomet-effect de beste keuze.

Onderhoudsgemak

Idealiter is uw nieuwe vloerbedekking natuurlijk gemakkelijk te reinigen en dagelijks te onderhouden. Daarom zijn imitatie tomet tegels, met hun porcellanato tegels, de beste oplossing. Het voordeel is dat het bijzonder gemakkelijk te reinigen is met een sopje en een schone spons. Hoewel ze er hetzelfde uitzien als traditionele terracotta tegels, zijn tomet-effecttegels niet erg poreus en niet gevoelig voor vlekken.

In welke kamers moet ik een tomet tegel leggen?

Dit soort tegels, handgemaakt of industrieel, kan worden gebruikt in vele kamers van uw huis, voor een rustieke en landelijke sfeer met tijdloze charme.

De keuken

Het leggen van tegels met tometteffect op uw keukenvloer zorgt voor een ouderwetse charme die perfect past bij deze ruimte van uw interieur. De retro, mediterrane look van de tegels past perfect bij het gezamenlijke plezier van koken met het gezin. Bovendien is het, zoals gezegd, zeer gemakkelijk schoon te maken in geval van vlekken.

De eetkamer

Imitatie tomet tegels vinden hun plaats in uw eetkamer of woonkamer. De heldere en warme kleuren zullen synoniem zijn met gezelligheid, een essentiële kwaliteit in de decoratie van uw woonkamer, om onvergetelijke momenten te delen met uw geliefden.

De badkamer

De charme van tomet maakt ook een statement in uw badkamer, in perfect contrast met het smetteloze wit van uw sanitair zoals de wastafel, het bad of de douche. Net als de keuken is de badkamer onderhevig aan vocht en verschillende vlekken van de producten die u dagelijks gebruikt. Tegels met tegeleffect zijn dus perfect om de vloer mee te bedekken. Bovendien kunt u kiezen voor een meer eigentijds ontwerp dankzij de verschillende beschikbare patronen en kleuren.

Gebruik maken van de diensten van Novoceram

Zoals u ziet, vinden tomette-imitatietegels hun plaats in elke ruimte van uw huis. Novoceram, een Franse specialist in de keramische sector, helpt u bij de ontwikkeling en uitvoering van uw vloerenproject.

Opgericht aan het einde van de XIXᵉ eeuw in het departement Drôme, ontwerpt en produceert het bedrijf hoogwaardige producten, meestal in Frankrijk, in een ecologische benadering die het DNA van het merk vormt. Respect voor het milieu en voor mensen staat centraal in het werk van Novoceram, en het bedrijf is nu een van de meest gerenommeerde fabrikanten op zijn gebied.

Heeft u vragen over een porcellanato vloer- of wandbekleding project? Of u nu een professional bent of een particulier, aarzel niet om contact op te nemen met ons team per telefoon, per e-mail of via ons contactformulier op onze website. Wij zullen u zo snel mogelijk alle antwoorden geven.

Tomette-imitatietegels

Veelgestelde vragen over tomet tegels

Hoe onderhoud ik mijn tomet tegels?

Imitatie tomet tegels zijn vrij van de poreusheid van traditionele terracotta en vereisen geen speciale behandeling om vlekken en vuil te voorkomen. U kunt deze tegels schoonmaken met neutrale zeep en water. Het is ook mogelijk om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Daarna voorzichtig wrijven en schoonmaken, zodat de tegels er net zo glanzend uitzien als toen u ze legde.

Is het tometeffect tegel geschikt voor wandbekleding?

Wandbekleding wordt meestal gebruikt in een keuken of badkamer om een muur bij een fornuis, gootsteen, wastafel of bad te beschermen. Tegels met tegeleffect zijn minder gevoelig voor vlekken en zeer goed bestand tegen vocht, waardoor ze ideaal zijn voor wandbekleding in elke ruimte. Bovendien kunt u met dit soort porcellanato tegels, vanwege de grote keuze aan kleuren en patronen, uw wandbekleding afstemmen op uw persoonlijke smaak qua decoratie.

Is het mogelijk om tomet tegels te gebruiken op een trap?

Novoceram voert een strikt milieubeleid: zowel de marmerlooktegels als de lijst van alle Novoceram-producten hebben in elke fase van hun levenscyclus een lage milieu-impact, zoals blijkt uit de belangrijke product- en bedrijfscertificaten die in de loop der jaren zijn verkregen en die zijn gecertificeerd door de onafhankelijke certificeringsinstantie DNV.

contacteer ons

Naar wat voor soort tegels bent u op zoek?